EVEN OVER LOKVOER!

terug naar overzicht

Dinsdag, 31 maart 2020

Wat is nou eigenlijk lokvoer? Het is dus geen eten voor de vissen! Lokvoer is het middel wat vis naar jou plek lokt en ze daar houdt, ja de vis kan het gerust eten, maar het moet niet verzadigend werken anders ligt de vis met volle buiken naast je haak met aas en doet niet

Kant en klaar of zelf samenstellen?

Voor beiden is iets te zeggen. Gemak en kennis van anderen, gebruiken door er op te vertrouwen, dan kies je voor kant en klaar! Kant en klaar is tegenwoordig van zo’n hoog niveau dat zelf maken steeds minder aan de orde is. Zelf aanpassen van kant en klaar voer is wel nog een veel gebruikte optie. Hieronder een lijst met de door mij het meest gebruikte soorten en de juiste omstandigheden om ze te gebruiken.

Vertrouw je alleen je eigen kijk op voer, dan dus zelf aan de slag! Maar om dit te kunnen maken moet je wel over de nodige kennis beschikken en is het superbelangrijk op zoek naar het beste voer alles in een logboek bij te houden. Hieronder een lijst met de door mij het vaakst gebruikte losse ingrediënten. Meestal in samenwerking met complete lokvoeren.

Additieven.

Additieven gebruik je om je voer net even dat extra te geven dat het verschil met je vismaten kan maken.

Kies je voor zoet, zuur, zout, spicy, fishy? Overal is iets voor te zeggen. Vergelijk het met een patatje zonder of een patatje met. Dezelfde aardappel maar wel met een heel ander smaakje!

Hieronder som ik een aantal varianten op met hun werking, de lijst is veel langer maar ik houdt het bij de meest gebruikte soorten.

Zelf samenstellen,

Er zijn mogelijkheden te over, en het geeft je een grote voldoening als je na veel experimenteren je eigen werkende voertje hebt. Bij het zelf maken van voer is de verhouding tussen de bestanddelen erg belangrijk. Dit kun je op twee manieren bereiken, je kunt de ingrediënten afwegen met een weegschaal of je kunt afmeten in delen. Zo`n deel kan bijvoorbeeld een blikje of een maatbeker zijn.

Lokaastabel. Deze tabel geeft een overzicht van een aantal bestanddelen van lokvoeders. Bij elk bestanddeel staat een nummer en een mogelijkerwijs een maximale hoeveelheid in %. Verder staat er een korte omschrijving van het bestanddeel.

Wat is de betekenis van de letters: 1: Wolkend/werkend element.. 2: Basisbestanddeel. 3: Smaak/Geurstof. 4: Verzwarend 5: Bindend element.

2 Beschuitmeel. Is gemalen beschuit, het kan een deel van de basis vormen. Als je alleen beschuitmeel gebruikt zal in de meeste gevallen het voer te licht worden. Beschuit wordt meestal toegevoegd aan een bestaande mix om het lichter en meer verticale werking te geven. Max 15%

2/5 Paneermeel. Is gemalen brood zonder korsten. Paneermeel is bedoeld als basis van het voer en vormt vlokjes in het water. Het is er in diverse mm. De grootste variant noemen we ANCO paneer en deze zorgt voor extreme binding. Max 20%.

2/(*3) Broodmeel. (Bruin) Is gemalen brood zonder korsten. De Bruine variant is gemalen met korst en meer granen. Is zwaarder van gewicht dan paneermeel. Wordt eveneens als basis gebruikt, meestal samen met beschuit of paneermeel. Wit broodmeel heeft een lichte kleefkracht en bruinbrood heeft een verzwarende werking en een specifieke geur. Max 40%.

2/3/5 Maïsmeel. (* Zoet) Is meel van de hele maïskorrel. Maïsmeel heeft een sterk bindende werking die te verhogen is door het voor te weken in warm water. Tevens is maismeel superfijn gemalen een wolkvormer. * Maismeel zoet is een zoete variatie, vaak met zoete toevoeging bereid. Deze variant geeft het voer een zoete smaak en laat het voer zoet geuren. Max 40%.

1/2/4/Polenta. Grof en fijn (* Bloem) Polenta is de gemalen bast van de maïskorrel. Polenta is verkrijgbaar van grof gemalen tot de fijn gemalen polentabloem. Goede polenta is korrelig en heeft een knalgele kleur. Polenta verzwaart het voer en heeft een wolkende werking. Voorgeweekt in heet water heeft polenta een sterk bindende werking.* de Bloem is super om bijvoorbeeld maden mee te reinigen en ontvetten. Max 20%.

3 Koekjesmeel. Zeer fijn gemalen koekjes, wafels en dergelijke. Het is erg zoet en dus geschikt voor vooral brasem en karper. Het heeft een goede bindkracht en is erg zoet. Niet in grote hoeveelheden gebruiken. Max 15%.

3 Wafelmeel. Dit zijn alleen gemalen ijswafels, heeft verder hetzelfde effect dan koekjesmeel maar is niet vet. .Max 10%.

1/3 Kokosmeel. Dit is de gemalen bast van verschillende nootsoorten. Het is een afvalproduct van de olie en vet producerende fabrieken. Kokosmeel heeft een scherpe geur en is een bijna onmisbaar bestanddeel in een voorn en alvervoer. Max 10%.

1/3/5 Notenmeel. Het verschil tussen notenmeel en kokosmeel is dat notenmeel niet ontvet is, hierdoor heeft het een goede bindkracht en een groot stijgend vermogen. Door zijn scherpe geur gaat notenmeel al snel de overhand krijgen in het voer. Daarom nooit te veel gebruiken. Max.10%. Havermout. Havermout heeft een verzwarende werking en maakt het voer plakkerig en voedzaam, daarom niet te veel gebruiken. Grove havermoutdeeltjes zwellen op en gaan zweven waardoor het voer een extra aantrekkingskracht krijgt op vooral grote voorn en brasem. Max 10%.

3 Venkel. Heeft een aangename geur die de eetlust van vissen opwekt. Venkel heeft tevens een licht laxerende werking waardoor de vis niet vol komt te zitten en dus blijft zoeken op de visplaats. Max 5%.

3 Koriander. Heeft ongeveer dezelfde werking als venkel, maar is meer op de brasem gericht en dan vooral in de zomer maanden. Max 8%.

3 Anijszaad. Geeft een sterk zoete geur en smaak aan het voer. Anijs wordt veel gebruikt bij het vissen op kleine voorn, maar geeft ook bij grote voorn vaak goede resultaten. Max 3%.

3 Melasse. Melasse is een overblijfsel bij de suiker industrie. Het is een kleverige massa die moeilijk in het voer te verwerken is. Het beste kan de melasse met warm water worden verwerkt. Door het hoge suikergehalte prima geschikt voor de brasemvisserij. Max 5%.

3/5 Coprah melasse. Is een mengsel van kokosmeel en melasse, en is in deze vorm beter te verwerken. Vloeibaar oplossen in lauw warm water, dosering 100ml op ½ liter water.

Deze lijst is natuurlijk lang niet compleet, maar je hebt er nu een idee van wat je zoal in het visvoer kunt gebruiken en waarom je het gebruikt.

Recepten,

Even een paar recepten en we bekijken gelijk wat de functie van de bestanddelen in dat recept is.

Eerst een kanaalvoer, strilstaand water tot lichte stroming.

200 gr fijn beschuitmeel basis 300 gr Broodmeel bruin. 200 gr fijne polenta 150 gr koekjesmeel smaakstof gericht op brasem 100 gr notenmeel geurstof gericht op voorn, tevens stijgend vermogen 50 gr venkel eetlust opwekkend, laxerend

100 gr Herb additief op 1 kg lokvoer

Omdat we hier te maken hebben met stilstaand of licht stromend water kunnen we volstaan met de lichte basis van beschuit. We verzwaren de basis met fijne polenta, die er ook voor zorgt dat de voerbollen langzaam afbrokkelen. Het koekjesmeel moet de brasem lokken, en het notenmeel de voorn. Tevens zorgt het voor een verticale voerkolom. De venkel moet de eetlust opwekken en door zijn laxerende werking blijft de vis hopelijk langdurig eten.

Een bodemvoer voor de brasem.

450 gr paneer of broodmeel zware basis 300 gr Bruin brood meel 150 gr polenta wolkend bindmiddel 50 gr gemalen havermout verzwarend bindmiddel 150 gr zoete mais meel 150 gr koekjesmeel

Aanmaken met vloeibare Coprah melasse.

We zien dat hier is gekozen voor een zware basis, aangevuld met stoffen die voornamelijk bindende en verzwarende eigenschappen hebben. Zo hebben we een stevig voer gekregen dat zeer langzaam afbrokkelt. Door de toevoeging van zoetstoffen hebben we ons helemaal op de brasem gericht.

Voeg 300 gr per kg Ultract of X-Creme additief toe.

Kant en klaar lokvoer,

Er zijn bij de zich zelf respecterende merken geen slechte voertjes meer te koop. Ik zelf kies voor Evezet kant en klaar maar daar mag u anders over denken. Ik leg a.d.h.v. de Evezet range de werking van verschillende lokvoertjes uit. Onderling mixen kan meestal prima werken.

Staat er op de verpakking Voorn, dan snapt u het wel. Idem met wanneer er Brasem op staat. Ook Feeder spreekt voor zich. Maar wat te doen met namen zoals Dreamteam en Dutch Pro? Eigenlijk is het zo dat veel merken hun kant en klaar voer inderdaad kant en klaar hebben, mengen kan maar het resultaat is een smaak of geur die ondefinieerbaar blijkt, ook voor vis!

Bij Evezet zijn bijna alle voeren neutraal en kunnen dus onderling worden gemengd.

Hieronder een paar voorbeelden van gemixte mixen die prima werken.

DUTCHT PRO / DREAMTEAM MIX

Een mix voor allround visserij, Alle vis wordt getriggerd.

500 gr Dreamteam

500 gr Dutch Pro

250 gr Zoete maismeel

75 gram Coriander

Eventueel fijne zwarte leem of Ready turf mix tot wel 30% toevoegen.

TEAM SPIRIT MIXEN

Feeder op Brasem

500 gr Team Spirit Brasem

500 gr Team Spirit Super Feeder

50 gr Grove gele of rode paneer 5mm.

50 gr Ei+ Cake (voorweken)!

100 gr X-Treme additief

Tot max 30% turfleem of fijne leem toevoegen

Vijver en kanaal tot lichte stroming op Voorn en Brasem

500 gr Team Spirit super Brasem

500 gr Team Spirit super Voorn

50 gr Venkel gemalen

100 gr Coriander gemalen

Aanmaken met in water opgeloste Coprah melasse

Tot max 30% turfleem of fijne leem toevoegen

De bereiding,

Is het droogvoer goed gemengd, dan gaan we het bevochtigen. Hierbij gaan we als volgt te werk, neem een ruime bak en doe hier een hoeveelheid van het voer in. Voeg hierbij voorzichtig wat water toe en meng dit onder het voer. Het voer goed tussen je handen wrijven zodat het vocht zich goed verdeelt. Laat het voer 10 minuten rusten en voeg dan als het nodig is nog wat vocht toe. Deze handelingen herhaal je tot de juiste vochtigheid is bereikt. Na enige oefening zal je dit meestal in drie keer lukken. Hierna haal je het voer door een zeef met een maaswijdte van 5 mm, of meng het door met een mixer op te kloppen. Je krijgt dan een mooi rul voertje zonder klonters, en het volume neemt flink toe.

Aan het viswater gekomen worden van het voer ballen gevormd, in deze ballen kun je ook nog diverse soorten aas mengen zoals, Casters, Maden, Wormen etc.


Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons Cookie beleid

Accepteer cookies