Een bewezen aassoort voor het vissen op grote karper is de boilie.
Boilies zijn er te kust en te keur, in diverse maten en heel erg veel smaken.
Boilies kun je zelf maken maar het is eigenlijk prima om te vertrouwen op één van de vele producenten die boilies maken.
De bijgevoegde foto’s laten je zien wat er mogelijk is en de tekeningen zijn redelijk zelfverklarend voor de manier waarop je met boilies vist.
Ook is het vaak zo dat je de gekozen boilies nog extra lokmiddel kunt toevoegen door ze na te flavouren met spray of gels.
Er bestaan zinkende en drijvende boilies, dat is belangrijk want door te combineren kun je je aas bijvoorbeeld net boven de grond laten zweven.
Je vist een boilie altijd op een hair. Dit is een stukje draad onder de haak waardoor de boilie dus onder de haak wordt gemonteerd.
Om de boilie ook bij het werpen op de hair te houden bestaan er diverse soorten stoppers die de boilie blokkeren.
Er bestaan standaard onderlijnen met hair, vaak gemaakt van Dacron. Dit is een gevlochten lijn die bere sterk is.
Zelf knopen kan ook maar vergt wel doorzettingsvermogen en tijd. Op youtube vind je veel tutorials om diverse soorten onderlijnen te kunnen maken.
In plaats van 1 boilie kun je er ook meerdere monteren op een langere hair of door te kiezen voor kleinere diameter boilies.
Twee boilies op elkaar noemt men een snowman montage, en zo zijn er heel veel specifieke termen binnen deze stijl van vissen.
Wat moet je hebben?
•Een karperhengel met free runne of baitrunner molen en hoofdlijn, zorg voor een diameter en trekkracht die past bij het formaat vis. Karperhengels worden vwb kracht en testcurve in LBS aangegeven. Een 2.5 lb hengel is de meest allround te gebruiken maat. (foto karperhengel en molen met baitrunner systeem.) De baitrunner is te bedienen met een handle bovenop de molen, open zetten betekend dat de lijn vrijloopt. Door een kleine draaibeweging te maken gaat de vrijloop over op de ingestelde remstand van de reguliere slip.
•Een voorslag kan maar is niet strikt noodzakelijk, vaak gebruikt de doorgewinterde visser een speciale voorslag die extreem schuur bestend en/of zinkend is. met daarop de loodmontage.
•De eindmontage. Hier kun je de afbeeldingen gebruiken. Je ziet van links naar rechts een safety clip met daaraan het lood. De safetyclip voorkomt dat bij lijnbreuk de karper met het lood blijft rondzwemmen.
•Lood. Je kunt lood vinden met een centrale doorvoer van de lijn of in een willekeurige wartel uitvoering. Steeds vaker wordt hiervoor een loodalternatief gebruik zoals bijvoorbeeld steen.
•De onderlijn met hair en de stoppers.
De manier van vissen is statisch op één of een tweetal steunen vaak worden bij het vissen met meerdere hengels tegelijk deze op een rodpot geplaatst. Aan de achterkant(en) een hengelsteun en voorop monteer je een beetmelder.
De beetmelder is een op batterijen werkende melder met instebare toon en of volume regeling. De lijn wordt bij een aanbeet door de melder getrokken en deze nmeldt de aanbeet met een luide toon.
Om bij een beet waarbij richting de visser gezwommen wordt ook de aanbeet te registreren zijn er onder de beetmelder te plaatsen swinger.
Uiteraard denk je aan de verplichtte onthaakmat en een deugdelijk schepnet!
Succes
Karpteam dodo